SD kvar i kritiserad EU-grupp

Sverigedemokraternas val av grupp i EU-parlamentet ser ut att bli en belastning. Vi har tidigare skrivit om UKIP:s hets mot rumäner och nu pekar Expo i ett par artiklar på de antisemitiska uttalanden som kommit  från italienska Femstjärnerörelsens Beppe Grillo. Partiledaren har vid flera tillfällen spridit antisemitiska konspirationsteorier och bland annat försvarat skådespelaren Mel Gibson då han påstått att judar ligger bakom alla krig i världen.

Judiska centralrådet och Svenska kommittén mot antisemitism kräver att Sverigedemokraterna bekänner färg. ”Om de har någon anständighet lämnar de partigruppen”, säger Willy Silberstein, Svenska kommittén mot antisemitism, till Expo.

Men det har partiet absolut inte för avsikt att göra. Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen avfärdar kritiken:

– Beppe Grillo har varit väldigt utsvävande och gjort en del uttalanden och bloggposter som har uppmärksammats som märkliga. Det är svårt att veta vad som är ironi och skämt från hans sida. Han har en speciell stil i sin kommunikation.